Stichting Aimable

Immaterieel Erfgoed naar de tijdsgeest van nu

Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven. 
 
Stichting Aimable waar traditie en plezier hand in hand samen gaan.
Odi odi ala wrokomang

Uitvaarten & rituelen

Een Afro-Surinaamse uitvaart is persoonlijk, vaak muzikaal en heeft bijna een feestelijk tintje. De rituelen en handelingen van het afscheid nemen zijn verschillend, afhankelijk van de relatie die er bestaat tussen de overledene en de familie. Een waardig afscheid waarbij de familie verder kan en getroost wordt. Stichting Aimable is specialist op het gebied van multiculturele uitvaarten en de rituele bewassing. Wij verzorgen de uitvaart van uw dierbare van A tot Z rekening houdend met uw budget.

 

Winti is de levensovertuiging die tijdens de slavernij in Suriname is ontstaan.

Afro-Surinaamse winti-rituelen

Winti is niet in één woord of zin te beschrijven. Het is een levensovertuiging, een religie, een way of life bestaande uit zichtbare en onzichtbare elementen. Ontstaan uit kosmologische, spirituele en religieuze overtuigingen van verschillende Afrikaanse volkeren die als slaven naar Suriname werden gebracht tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Op Surinaamse bodem is een eigentijdse plurale vorm ontstaan door vermenging met andere culturen.

Deze orale overleving is van generatie op generatie doorgegeven. Het is een soort mix van mythologie, filosofie en natuurreligie met diep verankerde wortels in de Surinaamse cultuur. Winti richt zich op harmonie, respect voor de natuur, respect voor het leven, rechtvaardigheid en dienstbaarheid aan de gemeenschap. Iedereen belijdt winti op zijn eigen manier soms verweven met de Christelijke traditie waarin de drie-eenheid een grote rol speelt. Deze hybride vorm wordt ook wel tussen kruis en kalebas genoemd. De Surinaamse winti-cultuur kenmerkt zich door het gebruik van kruidenbehandelingen en de culturele baden.

De laatste jaren durven mensen steeds openlijker te praten over winti en dit ook te praktiseren. Soms ingegeven vanuit een bepaald ziekte beeld gaat men op zoek naar hulp als de westerse medische zorg niet aansluit of helpt. Wij geven uitvoering en richting aan deze alternatieve vorm van natuurgeneeswijze. St. Aimable organiseert winti activiteiten in Nederland en Suriname. Heb je vragen blijf er niet mee rondlopen maar stel deze aan een bigi sma in de familie of neem contact op.

Kinderactiviteiten gericht op ons cultureel erfgoed

Afro-Surinaamse Kinderspellen

Verhalen en liederen uit de slaventijd hebben een emotionele, culturele en spirituele waarde. Het spelen op de plantage was niet zonder gevaar. Kinderen bedachten hun eigen spelletjes die vandaag de dag helemaal geen spelletjes zijn, ze worden beschouwd als klaagzang op het zware leven. Door deze liederen te blijven spelen blijven ze behouden voor toekomstige generaties. 

Stichting Aimable zet zich vol passie in om de rijke Afro-Surinaamse cultuur levend te houden en door te geven.  Eén keer per jaar organiseren wij in een plaatselijke speeltuin een meet & greet voor kinderen, sociaal cultureel werk en andere instellingen om te leren hoe culturele kinderspelen en liederen bij kunnen dragen aan een inclusieve spelletjesdag. Ontdek samen met ons de vreugde van spelenderwijs leren en het koesteren van onze culturele schatten. 

Scroll naar boven