Stichting Aimable

Uniek, no nonsense & empathisch

De uitvaartzorg van Stichting Aimable

Multiculturele Uitvaartzorg

Culturele diensten

Jobcoach & Praktijkbegeleiding

Grafsteenontwerp

Wij zijn specialist op het gebied van Surinaamse uitvaarten

Multiculturele uitvaartzorg

Surinaamse uitvaarten zijn bijzonder, levendig en muzikaal. Geen standaard koffie en cake wel rituelen en dansende kistdragers.  Een uitvaart met erfgoed elementen  afgestemd op de familie.
Krijgt u te maken met sterven, de dood of een uitvaart dan is het verstandig een uitvaartondernemer in te schakelen die vooral verstand heeft van de Surinaamse uitvaart en de gebruiken kent. Die de juiste wegen kent, het regelwerk kan overnemen en de uitvaart organiseert. Ook bij het ontbreken van een verzekering of weinig middelen is het belangrijk actie te ondernemen, hoe langer men wacht hoe hoger de kosten worden. .
Onze dienstverlening kenmerkt zich door het multicultureel karakter, onze wendbaarheid en specialistische Afro-Surinaamse expertise.

Voor cultureel advies & begeleiding in Nederland en Suriname

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Mensen zijn steeds meer op zoek naar hun identiteit. Dat betekent dikwijls dat je onderzoek doet naar je roots. Je familiegeschiedenis, voorouders en bepaalde tradities of gebruiken zullen dan ongetwijfeld de revue passeren. Vragen over je eigen ik, kra, djojo en winti zijn dan niet raar. Toch lijkt het lastig om de juiste opening te vinden als je helemaal niemand kent met wie je dit gesprek kan voeren.

Soms worden deze vragen ingegeven door ziektebeelden die niet met westerse medicijnen of behandelingen verholpen kunnen worden. Verstrikt in een doolhof van verschillende mogelijkheden kan een winti gerelateerd vraagstuk verergeren. Het is dan belangrijk dat er hulp geboden wordt. Wij hebben een netwerk van internationale hulp ingericht om samen te onderzoeken waar de schoen wringt zodat we gezamenlijk de juiste koers kunnen varen. Het is belangrijk om te vermelden dat wij de medische zorgsector niet passeren maar samen op trekken. Bepaalde westerse therapeuten doen steeds meer kennis en ervaring op door samen te werken dragen we bij aan inclusieve GGZ zorg. Blijf niet met je vragen rondlopen maar stel een hulpvraag.

Educatie Singi neti https://www.apintie.sr/v17030
Singi neti & Aiti dei, thuis of in een zaal het kan allemaal

Troostliederen

Het is gebruikelijk om te zingen tijdens de rituelen rondom de dood. Daar hoort minimaal een singi neti bij. Zingen verlicht het verdriet en troost de familie. Deze bijeenkomst voor de overledene en de familie dient als samenkomst, hereniging en troost. De singi neti wordt aan de vooravond van de begrafenis of crematie gehouden. Een singi mang of een zanggroep begeleidt de aanwezigen bij het verlies van hun dierbare.  De avond komt vaak tot een climax rond 00.00 uur waarna de nabestaanden en bezoekers weer naar huis gaan om de volgende dag een mooie uitvaart te beleven. Tegenwoordig zien we veel varianten omdat het  leidt tot burenoverlast, na 22.00 uur kan de politie voor de deur staan.

Ook op de achtste dag na het overlijden (aiti dei) komen nabestaanden, familie en intimi bij elkaar; er wordt gebeden, gezongen, gegeten, gedronken en gelachen, bijvoorbeeld om anekdotes aan te horen die over de overledene worden verteld.

Uitvaartleider & praktijkbegeleiding

Ken je dat, je hebt een mooie speech geschreven maar op de dag van de uitvaart lukt het niet om deze voor te lezen. Je hebt een brok in je keel van alle emoties en indrukken. Dan is het fijn als er een uitvaartleider is die het kan overnemen of je de ruimte geeft om even tot jezelf te komen om vervolgens door te gaan.

Een Surinaamse uitvaart hoeft niet tot in de puntjes georganiseerd te zijn. Wendbaarheid en flexibiliteit zijn belangrijke elementen waar een uitvaartleider op moet kunnen inspelen samen met de emoties van de nabestaanden. Een coachingstraject kan helpen om zelfverzekerder over te komen en inclusieve diensten aan te bieden ongeacht je eigen kleur. Alleen talentvolle uitvaartleiders en ondernemers komen in aanmerking voor een maatwerktraject.

Suma jere sa mi taki, negi yuru djing ding e naki,

Grafsteenontwerp, een blijvende herinnering

Een grafmonument draagt bij aan een mooie herinnering. Een rustige plek voor bezinning en tegelijkertijd geeft het perspectief op het leven. Jeff zorgt voor een authentiek ontwerp passend bij je dierbare en budget. 

Scroll naar boven